Kestane Ağacı

Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestane ılıman ve sıcak iklimlerde yetişen bir ağaçta ortaya çıkar. Genellikle güneşi bol olan yerlerde yetişen kestane ağacı ülkemizde Doğu Karadeniz, Ege ve Marmara kıyılarında bil miktarda yetişmektedir.
Yeşil bir kirpiyi andıran kestane meyvesi, bu yeşil kabuğun içinden çıkan çekirdekler gibidir. Yani biz kestanenin çekirdeğini yemiş oluruz. Kestanenin içinden bazen birkaç tane çekirdek çıkabilir. Bu çekirdekler sobada ya da fırında pişirilerek ülkemizde çok sık tüketilmektedir.
Ayrıca kestane tatlılarda da kullanılır ve kestane şekeri olarak hediyelik lokumlarla birlikte ya da ayrı olarak satışa sunulur. Ülkemizde Bursa’da kestane ağaçları oldukça meşhurdur. Ülkemizdeki en yaşlı kestane ağacının ise Kütahya’da olduğu bilinmektedir.

Kestane Ağacı Nerelerde Kullanılır?

Kestane ağacı, mobilya sektöründe çok fazla kullanılır. Özellikle bahçe çitleri en fazla kullanıldıkları alanlar arasındadır. Odunu sert ve dayanıklı olduğu için çok sık tercih edilir. Kerestesinde oldukça iyi bir cila vardır.

Kestane Nerelerde Kullanılır?

Kestane tatlılar ve şekerlemelerde çok sık kullanılır. Aynı zamanda un haline getirilerek un şekliyle yemeklere katılabilir. Kestane kebap adıyla sokak lezzetlerinde popüler bir kullanımı vardır.

At Kestanesi

Kestaneye çok benzemesine rağmen zehirli olması nedeniyle tüketilmemesi gereken at kestanesi, bilindik kestane ağacı ile ilgisi olmayan bir bitki türüdür. Bu tür ağaçlar her yerde görülmekle birlikte bu ağaçlardaki kestanelerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.

Kestane Ağacı Yetiştiriciliği

Kestane ağacı yetiştirmek isteyen birçok kişi, deniz seviyesinden 700-800 metre yükseklikte olan ve güneş alan alanları tercih etmelidir. Kestane ağacı -30 dereceye kadar dayanıklıdır. Fidanları her 3 sırada üçüncü ağacın tozlayıcı olması şeklinde dikilmelidir.

10×10 metrekare aralıklarla dikilmesi uygundur. Eğer yıllık yağış miktarı 600 mm’den azsa takviye olarak sulanması gerekmektedir. Bir dekarlık alandan ortalama 300 kilo meyve alınabilir.

Kestaneler Ne Zaman Toplanır?

Kestanelerin toplanması yani hasat zamanının gelmesi dikenli yumakların hafif açılıp meyvelerin göründüğü zamandır. Bazen meyveler yere düşer bazen de sırıkla çırpma şeklinde dökülerek toplanılır. Hafif nemli olması kestanenin kaliteli olduğu anlamına gelir. Hasat edilen meyvelerin oranı %40-45 civarında nemdir.

Kestane ağacı kuruması

Kestane ağacı kuruması ağaçta oluşan bir çok hastalık ve mineral eksikliklere bağlı
sorunlardan dolayı kaynaklanıyor olabilir.Tedavisi ise gayet kolay çözüm odaklı olarak sonuca gide bilirsiniz.
Öncelikle ağacın ne tür bir hastalık ile karşı karşıya kaldığını bilmemiz şart.Alt taraftaki anahtar kelime buludun da yer alan hastalıklar kestane ağacınızda mevcut ise bu tür sorunların ortadan kalması ve sağlıklı bir ağaca dönüşmesi gayet kolay ve 6 ile 8 hafta arasında sonuca ulaşmanız mümkündür.

Kestane ağacı kurumasını nasıl önlerim

Öncelikle ağacınızın çevresini bir daire şeklinde ağaç ortada kalacak şekilde çiziniz.
Devamında ise 100 de 100 Gübre Organik mineral toprak düzenleyiciyi çizmiş olduğunuz daire
içerisine elle veya fırfır makinasıyla serperek atınız.
Bu uygulamayı yaptıktan sonra ise toprağın 5 ile 10 cm altına girecek şekilde çapalamasını yapın.
Çapalama işlemi bittikten sonra ise kestane ağacınızın sulamasını yapınız.
Bu uygulama sayesinde ağacınız da yer alan hastalıkların tamamı ortadan kalkacak ve
bir sonraki yıllarda alınan kestane sayısı % 30 artmaya başlıyacaktır.
100 de 100 Gübre Organik Mineral ( DOĞAL ) Karışım Toprak düzenleyicinin içeriğinde bulunan
özel iz elementler sayesinde Kestane ağacınız sağlıklı ve verimli günlerine tekrar gelecektir.

Kestane Ağacı Kuruması

Bitkiler de insanlar gibi canlıdır ve bazılarının asırlık bir geçmişi olmasına rağmen bazıları ise kuruyup ölmektedir. Kestane ağacı kuruması da birçok etkene bağlı olarak gerçekleşebilir.
400-500 yıllık kestane ağaçlarının olduğu bilinmektedir. Ancak bazı ağaçlar bu sürece dayanıklı değildir. Birçok hastalık, vitamin ve mineral eksikliği, kestane dalı kanseri gibi birçok sorun ağacın kurumasına neden olabilmektedir.
Oysa ki kestane ağacının kurumasının bir çözümü vardır ve bu çözüm oldukça basittir. Bu ağacı yetiştirmek isteyenlerin ağaç hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Kestane Ağacı Neden Kurur?

Kestane ağaçlarının kurumasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan en önemlisi kestane kanseri olarak bilinen edothia parazitica’dır.
Miselyumun rengini önce beyaz sonra sarımtırak bir hale getiren kanser, daha sonra turuncumsu şekilde pikniklere neden olur. Bir yara gibi büyüyen ve hızla yayılan bu kanser türünde sağlıklı ağaçlara giren zehir yayılır ve ağaçların ölümüne neden olur.

Kestane ağacında yeni başlayan kanseri önlemenin çeşitli yolları vardır. Bunlar;
– Ağacın hastalıklı yerlerinin kesilip yakılması,
– Kesilen yerlere 1 kısım gözyaşı 3 kısım da ardıç kartanı sürülmesi,
– Yara oluşumunu en aza indirecek olan hasat yönteminin tercih edilmesi gerekecektir.
Bir diğer kestane ağacı kuruması nedeni de mürekkep hastalığı adı verilen sorundur. Bu durumda phytopthora spp. Adı verilen bakterinin yok edilmesi gerekmektedir. Bunun için yapraklarda küçülmeler, kök boğazında çatlak ve çöküntüler söz konusu olduğunda bu durumdan şüphe edilebilir.
Bu tür hastalıklar görülürse bilgi sahibi olan birilerinden yardım alabilirsiniz. Eğer bilinçliyseniz zaten uygun tedaviyle ağacınızın kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Kestane Ağacı Kuruması Çözümü

Kestane ağacı kuruması çözümü için 6-8 haftalık bir tedavi süreci gerekmektedir. Bu süreçte ağacın çevresini bir daire şeklinde çizerek tedaviye başlamak gerekmektedir.
Doğal ve organik toprak minerali düzenleyicileri kullanarak elinizle ya da fırfır makinesiyle bu alanın içine atın. Bu düzenleyiciler toprağın 5-10 cm altına girecek şekilde çapalama yaparak ağacınızı sulamanız yeterli olacaktır.

Kestane Ağacı Bakımı

Kestane ağacının uygun yere ekilmesi ve ilk dikim yılından sonra 2-3 kere sulandıktan sonra bir daha sulanmaması gerekmektedir. Eğim fazlaysa seki yapılması yeterli olacaktır.

Anahtar kelime buludu

Kestane kuruması, Kestanede uç kuruması, Kestane nasıl irileşir, Kestane ağaçı büyümesi
kestane mürekkep hastalığı, kestane dal kanseri ile mücadele, kestane kanseri ile mücadele
kestane hastalık ve zararlıları, kestane ağacı hastalıkları, kestane kanseri nedir
hastalığa dayanıklı kestane, Kestane ağacı kuruması, Kestanede kök kanseri, Kestanede kök çürüğü,

Kestane Ağacı Kurumasının Çözümleri

Kestane ağacı bakımı iyi bir şekilde yapılması gereken bir ağaç olup soğuk havalara dayanıklı olmasıyla bilinmektedir. Sulama, budama ve gübreleme işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması durumunda ciddi bir verim elde edebilmek mümkün olmaktadır. Ancak bunlar iyi bir şekilde yapılmaz ise diğer ağaçlarda olduğu gibi kuruma problemi ile karşılaşmak işten bile olmayacaktır.

Yüksek Verim Elde Etme

Kestane ağacı verdiği meyve sayısı ile oldukça cömert ağaçlardan birisidir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için yeteri kadar bakımın yapılması gerekmektedir. Eğer bakım yapılır ise bu durumda bahsetmiş olduğumuz verimin elde edilmesi mümkün olacaktır.
Çok ciddi soğuklara bile dayanabilen kestane ağaçları yeteri kadar sulandıklarında ciddi meyveler vermektedir. Bunun yanı sıra budama işlemleri de iyi bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde büyümesi kısıtlı olacak olan bu ağaçlardan verim elde edilmesi bir hayli zor olacaktır.

Gübreleme

En önemli konulardan birisi de gübreleme olmaktadır. Zira kestane ağaçları yeteri kadar mineral olmayan topraklarda büyüyememekte ve kurumaya başlamaktadır. Nitekim bir kestane ağacının tam manasıyla meyve verebilmesi için 5 senenin geçmesi gerekmektedir. İşte bu süre zarfı içerisinde sabırla beklemek ve topraktaki mineralleri yeterli seviyede tutmak gerekmektedir.
Gübreleme işlemi için tercih edilmesi gereken gübrenin kestane ağacının ihtiyacı olan mineralleri içermesi öne arz etmektedir. Bunun için bilinçli bir şekilde tercih yapılması gerekmektedir.
Gübre seçimi yapıldıktan sonra sıradaki iş bu gübreyi ağacınıza vermeye gelmektedir. Bunu yapmak için ilk olarak ağacınızın dibinde bulunan toprağı almanızda fayda bulunmaktadır. Bu toprakları aldıktan sonra gübreyi serpebilirsiniz. Alacağınız toprak miktarı 1 metre çapında 6-7 cm derinliğinde olması yeterli olacaktır.
İşte tüm bu işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra yapılması gereken beklemektir. Bunları başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra sizleri bekleyen tek sonuç verimli bir hasat dönemi geçirmek olacaktır. İşte o zaman yapmış olduğunuz yatırımın ne kadar da yerinde olduğunu göreceksiniz. Eğer kestane ağacı gübreleme yapmayan kişiler var ise ürünlerinizi onlarınkilerle kıyaslayarak aradaki farkı daha da iyi bir şekilde görebilmeniz mümkün olacaktır.