Kivi Ağacı Kurumasının Çözümleri

Oldukça hassas bir yapıya sahip olan kivi ağacının kuruması olayı ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Genellikle uygun iklimi bulma konusunda sıkıntı yaşanmaktadır. Zira nemli ve ılıman iklimler kivi için ideal iklimler olmaktadır. Ülkemizin güney sahil şeridinde ve Ege’de kivi yetiştiren çiftçilerimiz bulunmaktadır.
Kivi her ne kadar yetiştirilmeye başlansa da bakımı iyi bir şekilde yapılmaz ise bu durumda hastalığa yakalanması ve kuruması işten bile olmayacaktır. İşte bu sebeple son derece dikkatli olunması gerekmektedir. Sizlere bu yazımızda birtakım önemli ipuçları vererek bu sorunlardan kurtulmanızı sağlayacağız.

İlaçlama ve Budama

Kivi meyvesini verimli bir şekilde elde edebilmek için iyi bir ilaçlama yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda böcek ve haşerelerden bitkiyi korumak mümkün olmaktadır. Eğer bunlar başarılı bir şekilde gerçekleştirilmez ise bu durumda çok ciddi problemler ile karşı karşıya kalmak söz konusu olabilecektir.
Ancak bu izlenen yöntemler de tek başına yeterli olmayacaktır. Bunlardan da önemlisi toprakta yer alan minerallerin kivi için yeterli değerde olması gerekmektedir. Aksi takdirde yeteri kadar verim elde etmek mümkün olmayacaktır.

Gübreleme

Toprakta azalan minerallerin yerini doldurmak amacıyla gübreleme yapılması kaçınılmaz olmaktadır. Bu sayede eksik olan mineraller tamamlanmakta ve daha yüksek verim elde etmek mümkün olmaktadır.
Gübreleme yapılmaması kivi için düşünülemeyecektir. Zira kivi toprakta yer alan mineralleri yoğun bir şekilde kullanarak meyve vermektedir. Eğer bu mineraller temin edilmez ise bu durumda çok büyük rekolte kaybı yaşanması söz konusu olacaktır.
Gübreleme yaparken kiviye uygun bir gübre tercih etmek de önemli hususlar arasında yer almaktadır. Bu sayede kivinin ihtiyaçları en doğru bir şekilde karşılanmış olacaktır. Gübre seçimini yaptıktan sonra ağacınızın dibini iyi bir şekilde ölü topraktan arındırmanız gerekmektedir. Bunun için kökün bulunduğu yerin çevresini 1 metre çapında 7 cm derinliğinde eşelemeniz yeterli olacaktır. Bu toprakları ise başka bir yere dökmelisiniz. Ardından da gübreyi serpebilirsiniz. Bu sayede gübreleme işlemi tamamlanmış olacaktır. Kivi ağacı kurumasının çözümleri arasında en etkili yöntem olan gübrelemenin faydalarını çok kısa bir süre içerisinde görebilmeniz de mümkün olacaktır.

Kivi ağacı hastalıkları ve çözümleri

Kivi ağacı hastalıkları ülke genelinde kivi yetiştiriciliği yapan çiftçimizin sıkça karşılaştığı basit ve kolay çözümler sayesinde bu gibi hastalıkların kivi ağacına gelmemesini veya gelen hastalıkların tedavisini gayet kolay bir şekilde kivi ağacından uzaklaştırmak çok kolay.
Kışları ılık yazları sıcak ve nemli bölgelerde yetişen kivi ağacında görünen kivi ağacında bol sürgün vermeme,Nemlenme olmaması toprakta,Yaprak dökümünü,Mantar hasatlığı,Göz oluşumu,
Meyvede irileşme sorunu,Meyve tutumunu olmaması,Kök boğazı kanseri,ph değerlerinin yüksek olması,toprağın hava almaması ,don lanma,su tutma ,mineral eksikliği,kök yapısı zayıflığı,kireçli toprak ve daha bir çok gözle görünen kivi ağacındaki hastalıkların ve sorunların çözümü 100 de 100 gübre Organik Mineral (DOĞAL ve ÖZEL)Karışım toprak düzenleyici sayesinde son bulur.
Toprak yapısını değiştirerek kimyasallaşmadan kaynaklanan toprak değerini en üst seviyeye getirerek öncelikle toprağınız tekrardan eski sağlıklı
günlerine kavuşur.Değişim gösten toprak pH değerleri düşer ve toprak bir nevi oksijen ve hava ihtiyacını karşılamış olur.
Kök bölgesinin daha sağlam ve kuvvetli olmasını sağlayarak kök yapısında oluşan zararlıların yok olmasını sağlar.
Hasat zamanında alınacak olan mahsulde en az % 20 oranında verim artışı sağladığı gibi bir sonraki yıllarda ise bu oran %30 kadar çıkar.
Meyve tutumu ve irileşme gözle görülür bir fark ortaya koyar.Topraktaki eksik olan minerallerin tekrardan toprağa geri kazanmasını sağladığı gibi toprak her daim tavlı nemli ve gevşek kalır.Sıkı ve sert işlenen topraklar artık daha rahat işlenir bir duruma gelir.
Kivi ağacında en çok görünen mantar hastalığının çözüm kaynağı olarak kullanılan ürünümüz oluşmuş mantarın yok olmasını sağlamaktadır.

Kivi ağacına nasıl uygulaması yapılır?

Kivi ağacına uygulaması gayet basit ve kolay olan 100 de 100 gübre ağaç başına 400 ile 500 gr arasında bir uygulama yeterlidir.
Kivi ağacının yapraklarının taç iz düşümü etrafına elle veya fırfır makinesi ile atımı yapılarak uygulanır.Ağaç ortada kalacak şekilde bir daire çizilir göz kararıyla akabinde atım yapılır.
Bu uygulama bittikten sonra ise atım yapılan verin çapalaması yapılır.Toprağın altına 5 ile 10 cm lik karışacak şekilde çapalama işlemi yapılması yeterli olacaktır.Çapalama işlemi bittikten sonra ise çapalanan yerin sulaması aynı gün veya 1 hafta içerisinde sulama yapılması önerilir.
Bu uygulama sayesinde ağacın oluşan tüm hastalıklar ve sorunlar ortadan kalkmış olacak ve hasat zamanında en az % 20 daha fazla mahsul alımı sağlanır.

Anahtar kelime bulutu

Kivi ağacında bol sürgün verme, Kivi ağacında nem lenmeyi arttırır,Kivi ağacında Yaprak dökümünü önler,Mantar hastalığını tedavi eder,oluşan mantarı yok eder,Göz oluşumunu
art masını sağlar,Meyvede irileşmeyi sağlar,Meyve tutumunu arttırır,Kök boğazı kanserinin önüne geçer,ph değerlerini dengeler,toprağın hava almasını
sağlar,don lanmaya karşı ağacı sıcak tutar,su tutma özelliği olduğundan bitki her daim su ihtiyacını karşılar,köklenmeyi kuvvetlendirir,toprakta var olan kireci
yok eder,Mahsulde en az %20 oranında verim artışı sağlar.

kivi için gübre

Yüzde yüz gübre