Ağaçlarda Dal Kanseri

Meyve ağaçlarında en sık karşılaşılan hastalık maalesef ki ağaçlarda dal kanseri hastalığı.
Özellikle meyve veren elma, badem, zeytin, kiraz, kayısı gibi ağaçlarda sıklıkla karşılaşılan bir hastalık.

Hastalık Belirtileri

Kışın ağaç kabuğunun altında bulunan bakteriler bahar aylarının gelmesiyle çoğalmaya başlamaktadır. Yağmurlar yoluyla da bu bakteriler çiçek ve yeni filizlenen dallara dağılırlar. Budama yaraları sonbahardaki dökülmeler gibi yollarla ağaçlara bulaşan bu hastalık yapraklarda lekeler oluşmasına sebep olur. Zamanla kuruyan lekeler yapraklarda delikler şeklinde kendisini gösterir. kanserli dallar yaprak delen hastalığı ile karıştırılmamalıdır.
Hastalık Aşaması
Kanserli dallarda yapraklar susuz gibi görünürken, kıvrılma da oluşur. Zamanla yapraklarda sararma ve erken yaprak dökme yaşanır. Tomurcuklar da açamadan kahverengi bir renk alır ve kururlar. İlerleyen hastalık ağaç kabuğunda çökükler ve dökülmelere de sebep olur. Hastalığın daha da ilerlemesi ise ağacın kurumasına kadar yol açar.
Hastalığa Karşı Önlem
En önemli ayrıntı fidan üretiminde sağlıklı çöğür ve gözler kullanılmasıdır. Maalesef ülkemizde buna dikkat edilmediği için bu hastalıkla sık sık karşılaşıyoruz. Üreticiler aşı gözü alırken dalın sağlıklı olmasına azami dikkat göstermelidirler. Ülkemizde bu fidelerde bakterileri tespit edebilecek bir laboratuvar maalesef ki bulunmadığı için bu fideler bir teste tabi tutulmuyor. Bu da uzun vadede daha pek çok hastalıkla karşılaşacağımız anlamına gelir.
Hastalıkla Mücadele
Hastalıklarla ilk mücadele yöntemi hastalık oluşmadan önce önlem almak olmalıdır. İkinci yöntem isedal kanserine karşı ilaçlama yapılarak mücadeledir. Sonbahar aylarında yaprakların dörtte üçü dökülünce ilaçlama yapmak gerekir. İkinci ilaçlama ise ilkbaharda gözler uyanmadan önce yapılmalıdır.
İlaçlama zamanları büyük bir hassasiyetle takip edilmelidir. Çünkü son zamanlarda mevsimsel değişiklikler sebebiyle ağaçların gösterdiği tepkiler de farklı olabiliyor. Mesela ilkbahar gelmeden de ağacın gözleri uyanabilmektedir. Bu durumda ilaçlamanın daha erken yapılması gerekir. Hastalığın ilerleme aşamasına göre de ilaç kullanımı belirlenmelidir. Bu ilaçlamada genellikle göztaşı kullanılır.
Yurt dışında bu konuda tedavi yöntemi olarak fosfat ve şelatlı bakır uygulaması yaygın olarak kullanılır. Bu karışımlar bitkide direnci arttırdığı için olumlu sonuçlar alınmaktadır.

yüz de yüz gübre
Yüzde yüz gübre