Sera Gübresi

Ülkemizin özellikle kıyı kesimlerinde seracılık faaliyetleri yoğunluk olarak yapılmaktadır. Böylece senede iki kez ürün elde edilebilmektedir. Tabiri caizse bu topraklar durmadan işleyen bir fabrika gibidir. Bu yüzden de sera bakımı çok önemlidir. Sera sebzeciliği yapanlar toprağa da en az fideleri kadar özen göstermek durumundadır. Sera sebzeciliğinde yetiştirdiğiniz sebze veya meyveye göre de kullanacağınız gübre çeşidi farklılık gösterecektir. Ancak en çok tercih edilen gübre çeşitlerine bir bakalım.
Yarasa Gübresi
Milyonlarca yarasa yakaladıkları beş böcekten birisini kendisi yerken kalanlarını ise mağarada fermente için biriktirirler. Bu birikenler içerisinde bütün elementleri içeren organik maddelerdir. Doğal bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Yarasa gübresi aslında bir böcek özütü olduğu için tamamen organik ve besleyici bir gübredir. Bu gübreyi hiçbir insanın laboratuvar ortamında yapması mümkün değildir.
Yarasa Gübresi Yararları
İçerisinde bol miktarda fosfor, kalsiyum, potasyum, azot, karbon gibi pek çok besin öğesi barındırır. Bu nedenle de toprakta organik karbonun depolanmasını sağlar. Bu durum da toprağın verimliliğini önemli ölçüde arttırır.
Solucan Gübresi
Solucan gübresi Türkiye’de çok geç tanışılan ancak şimdilerde yoğun talep gören bir yöntem. Solucan gübresi kullanılan seralarda kimyasal kullanımı yarı yarıya düşmektedir. Ve zaman içerisinde de toprak tamamen organik hale dönüşmektedir. Bu nedenle de seralarda organik meyve ve sebze yetiştiriciliği için en çok tercih edilen bu gübredir.
Büyükbaş hayvan gübreleri kurutularak elekten geçirildikten sonra toz haline getiriliyor. Bu tozlarla da solucanlar besleniyor. Solucanlar yaklaşık olarak 6-7 ay süreyle bu yemle besleniyor ve gübreyi sindirerek yeni bir gübre elde ediliyor. Çok emek isteyen bir iş olsa da solucan gübresine olan talep sayesinde bu iş severek yapılıyor.
Solucan gübresinin seralarda en çok tercih edilmesinin ilk sebebi organik tarım yapmak. İkinci sebep ise bu gübre ile yetiştirilen meyve ve sebzelerde raf ömrünün daha uzun olması. Bu sebeple ticari amaçlı yapılan seracılıkta sıklıkla solucan gübresi tercih ediliyor. Ayrıca daha önce kullanılan kimyasal gübreler toprağı tüketirken bu gübre ise toprağı yeniliyor.

yüz de yüz gübre