MUZ İÇİN GÜBRE

Gübreleme, dikilen tohumların kaliteli olarak yetişmesini sağlamak amacı ile yapılan bir çeşit tarım faaliyetidir. Tohumdan alınacak meyvenin veya sebzenin sağlıklı olması ve kaliteli olması gübrenin iyi ve katkısız olmamasına bağlıdır. 100 de 100 gübre ile tarım arazisine dikilen gübrelerden alınan verim bir hayli yüksek ve mahsülün de kalitesi son derece yüksek olacaktır. Muz, üzüm, erik gibi meyve ağaçları her sene mahsül vermesi ile bu ürünler masamıza geliyor. Muz tohumunun toprağa düşmesiyle başlayan muz üretimi, muz için gübre kullanılması ile sürecin sonunda kaliteli muzlar soframızda bulunuyor. Muz üretiminde Dünya’da kalite ve üretim oranı bakımından yükseklerde olan Türkiye, muz ithalatı ile diğer ülkelerin dikkatini çekiyor. Klasik tarım yöntemleri ile üretilen muzun kalitesi de diğerlerine nazaran daha kaliteli oluyor. Çiftçilerden daha büyük alanlara ve işletmelere sahip firmaların muz için gübre kullanımında kimyasal gübre, hormonlar ve ilaçlamalar kullanılıyor. Kimyasal gübre ve ilaçlanan muz ve bir çok ürün ve sebze insan sağlığı açısından çok zararlı. Tadı tuzu olmayan meyveleri haliyle kimse almak istemiyor. Ziraat odası ve Tarım Bakanlığı’nın girişimleri ile muz için gübre de 100 de gübre çalışmasına gidildi. Çiftçileri sempozyum ile bilgilendiren bu devlet kurumları; 100 de 100 gübre kullanımının yaygınlaşması ile birçok hastalığın son bulacağına ve meyvelerden alınan tadlara yeniden kavuşulabileceğine değindi. Haliyle; muz için gübreleme, 100 de 100 gübre, organik gübreler ile yapıldığı takdirde bu ürünler her yıl daha fazla mahsül veriyor.

Muz için gübreleme nasıl yapılır?

Muz, herkesin sevdiği bir meyve ve sağlığa çok faydalı bir mahsül. Muz ekimi yapan çiftçilerin, en çok araştırdığı konulardan birisi muz için gübrelemenin nasıl olması gerektiği. 100 de 100 gübre olarak bizler, muz için gübre nasıl yapılır konusu hakkında bilgi verdik.

* Muz hassas bir meyve olmakla birlikte muz için gübreleme de organik gübre yeterli olmayacak, mineralli gübreleme ile de desteklenmesi gerekir. Organik gübre, mineralli gübrelere ek olarak; azot, fosfor magnezyum gübrelemeleri de yapılması muzun kalitesini arttıracaktır. Toprak pH’sının 6.4 olmasına özen göstererek, kaliteli ve sağlıklı muzları, muz içi gübreleme yöntemleri ile üretebilirsiniz.

yüz de yüz gübre